-istet-
-04 iunie – 13 iunie; 02 decembrie – 11decembrie-

Pacat, carpenul nu este destul de atragator. Frumusetea sa e rece. Decorativ, magnetic, fara caldura. Cand e tanar, deseori, arata prea frumos ca sa fie adevarat. De altfel, nici nu este adevarat. Devine chiar sofisticat cu varsta. Frumusetea reuseste sa si-o conserve cu eforturi de regim si gimnastica, cand este un carpen ce se respecta.
Putin dispretuitor fata de orice nu il intereseaza (nimic in afara de frumusete). Este un estet, un perfectionist. Da mai multa importanta formei decat fondului. Are un gust pronuntat pentru disciplina si ascultare, a sa cat si a altora. Adera sa faca parte dintr-un grup, sa poarte insigne, sa asiste la intruniri. Pastreaza toata viata nostalgia decoratiilor, a uniformelor, a aplauzelor. Ia rar initiativa si detesta responsabilitatile.
Nu stie sa ia decizii si prefera sa asculte de regulile sale de conduita in orice situatie. Are simtul datoriei si doreste sa fie sublim. Reuseste sa para sublim pentru ca are simtul sacrificiului. Foarte strict in ceea ce se refera la morala traditonala, nu suporta abaterile de la conduita ale altora. Prea putin inclinat sa iasa la drumul drept ce il are trasat si impus de generatii (care au gandit bine). Foarte conservator, nu suporta ideile noi, fiind un clasic.
In dragoste nu este cu desavarsire cinstit. Considera dragostea un lucru grav, dar care trebuie tratat cu usurinta. Daca va trebui sa aleaga intre dragoste si datorie, nu va indoiti ca va alege datoria.
Carpenul este inteligent, artist, intuitiv si atras de artele plastice. Viseaza ca va reealiza lucruri mari si cateodata le realizeaza.