22 Noiembrie – 21 Decembrie

Sagetatorul corespunde epocii cand cade primul fulg de zapada, cand natura isi imbraca haina alba. Este popasul pe care ea, ca si omul, il face la sfarsitul anului de munca. Ajun de sarbatori, bucurie in toata lumea, tendinta catre jovialitate. Ca si natura luminata de Soare, intre 22 Noiembrie si 21 Decembrie, omul nascut pe acest timp va fi sincer, voios, loial si sportiv.

GENERALITATI 

Constelatia Sagetatorului are la originia ei legenda duioasa a Centaurului, fiinta jumatate om, jumatate cal, care a fost pe vremuri perceptorul lui Achile. Ranit laun picior, intr-o joaca, de catre Hercule, el se supara foc pe oameni si se urca la cer, scanteind in vecii-vecilor sub forma frumoasei constelatii care ii poarta numele si in ziua de azi.

Numai o parte din aceasta constelatie se gaseste pe cer in semnul Sagetatorului: arcul, jumatatea sagetii si mana stanga. Restul figurei este in semnul Scorpionului si se gaseste in emsifera australa. Intre picioarele Centaurului scanteiaza Coroana Australa si alte stele insemnate precum: Antares, Dragonul, Hercule si Sarpele.

CARACTERISTICI

Influenteaza pe cei nascuti intre 22 Noiembrie si 21 Decembrie. Sagetatorul este un semn de foc dar cel mai cumpatat dintre semnele de foc ale zodiacului. El nu este impulsiv ca Berbecul sau autoritar ca Leul. Este energic, viu si entuziast, usor si sprinten. Fiind guvernat de Jupiter va fi orientat ca si Arcasul, care tinteste cu sageata in infinit, catre ideal.

Sagetatorul este pozitiv si puternic, iar in calitate de confrate cu semnele de foc, Berbecul si Leul, are ceva propriu, al lui: nu este stapanit numai de intelect sau de jovialitate, ci de un puternic spirit filozofic. Sagetatorul da mari sportivi, carora le plac jocurile in aer liber, acolo unde este cea mai mare animatie.

Persoana influentata de acest semn este loiala, generoasa, spontana, ambitioasa, miloasa, voioasa, sincera si sigura pe sine insusi. Mare placere pentru calatorii lungi, spirit conservator, promptitudine in hotarari si precizie in comanda. Semnul este insa suplu si pe cat se poate sa ordone tot pe atata poate sa si asculte. Caracterul este vesel si optimist, prietenii sunt fideli.

Simtul locomotiei este foarte pronuntat. Omul nu poate sta pe loc, are nevoie de miscare fizica si daca este constrans la vreo ocupatie sedentara, va trebui neaparat sa se distreze caci nemiscarea il tortureaza. Simbolul Sagetatorului ne sugereaza o dubla semntificatie in caracterul nativului. Centaurul fiind jumatate om, jumatate cal, se prezinta pe doua planuti, cel animal si cel profund uman, ideal. 

a) partea animala a semnului împinge pe nativ catre distractie, catre cursele de cai, jocuri, pariuri. Gustul de viata este foarte dezvoltat. Dorinta de miscare este asa de mare încât anturajul nativului va suferi continuu de agitatiile sale. De altfel aceasta dorinta de libertate si de expansiune e din pacate adeseori cauzatoarea unor actiuni reprosabile.

b) partea umana reprezinta din contra pe omul care se ridica catre regiunile înalte ale spiritului si care azvârle sageata aspiratiilor lui acolo departe în infinit. Respectul legilor si al moralei va da o mare categorie de prelati, sau de oameni de legi, mai ales magistrati. Verbul cu care se conjuga este:"a întelege". Cea mai frumoasa calitate este sinceritatea si cel mai mare defect este superficialitatea.

Cei nascuti in acest semn au o pasiune pentru ea si fiindca semnul stapaneste picioarele si mersul, nativii vor avea o adevarata predispozitie pentru accidente. Sagetatorul este profetic din cauza iutelii cu care ii vine inspiratia. 

Parintii copiilor nascuti in acest semn nu trebuie sa le innabuse entuziasmul si elanul, ci numai sa le dirijeze intr-un mod convenabil.

Copii vor trebui invatati sa nu creada prea usor spusele altora caci adeseori semenii lor nu vor fi fata de ei asa loiali precum ei. Vor trebui lasati sa se distreze si sa cheltuiasca elementul propriu de foc, in jocuri in aer liber.

CARACTER 

Nativii din Sagetator sunt îndrazneti si iubesc cu tot dinadinsul riscul, îndrazneala lor însa nu are caracterul pe care o poseda nativii din Scorpion, caci ea nu este îndreptata catre concurenta, ci catre marile actiuni, sau al aventurierilor.

Actiunea lor se îndreapta catre dificultatile care li se ridica în cale, iar nicidecum catre concurenta. Oamenii sunt tenaci si nu se dau niciodata batuti. Femeile sunt pline de temperament, loiale si din acele care îsi înseala cel mai putin barbatul, având întotdeauna un scrupul moral sau legal. Detroneaza insa usor pe barbat cand acesta nu-i pe masura lor.

DESTIN

Viata este plina de greutati pe care temperamentul le va învinge, fiecare obstacol trecut va acorda o experienta. Dificultatile se micsoreaza treptat cu vârsta, iar finele ei se savârseste pe laurii culesi.

BOLI

Sagetatorul este un semn dublu. Caracteristica semnului va asigura o functionare, pentru nativ, egala si armonioasa a tuturor glandelor cu secretia interna cu o predominare destul de sensibila a lobului anterior al hipofizei. În anumite cazuri aceasta predominare este exagerata si acorda o talie peste masura normala.

Predispozitii la boli vor fi: guta, sciatica, boli de sânge, flebita, fracturi ale femurului.

CALENDAR TEBAIC

Primul decan: 22 Noiembrie – 1 Decembrie

Fire: indrazneala nobila a Sagetatorului se armonizeaza cu buna vointa, cu generozitatea. Decanul acesta acorda cel mai fericit caracter. 

Destin: nu este plin de haruri dar este destul de bine secondat de providenta. Nativul va avea o excelenta reputatie datorita calitatilor lui. 

22 Noiembrie: spirit profund; clarvazator; pericol de moarte subita.

23 Noiembrie: caracter banuitor; reusita uneori. 

24 Noiembrie: caracter egal, bine echilibrat; sansa in evitarea pericolelor. 

25 Noiembrie: fire foarte independenta; reusita si esec alternante; succes final. 

26 Noiembrie: gust excesiv de risc; lipsa de avutie. 

27 Noiembrie: fire gata de lupta; existenta foarte agitata.

28 Noiembrie: incredere excesiva in aproape; pericol din cauza unui mediu stricat pe care-l frecventeaza nativul. 

29 Noiembrie: incapatanare; reusita relativ usoara. 

30 Noiembrie: caracter nedecis; succes in viata in roluri de mana a doua. 

1 Decembrie: temperamentul este ingreunat de inertie; viata este calma, darurile nativului raman insa nefolosite. 

Al doilea decan: 2 Decembrie – 11 Decembrie

Fire: decanul adauga o tonalitate poetica, scopurile nativului se indreapta catre vis sau ideal. Spiritul de aventura este mai mult cerebral.

Destin: este agitat, prin calatorii cauta sa iis indeparteze nostalgia; nativul isi petrece viata intr-o atmosfera romantica, strange in brate umbre sau himere.

2 Decembrie: spirit pretentios, vanitos, ruina dupa zadarnica cautare a unei soarte mai bune.

3 Decembrie: temperament versatil; deceptii mai mult de ordin romantic, decat material.

4 Decembrie: putere mare de asimilare; viata plina de bogatii. 

5 Decembrie: impulsivitate, credulitate; slabiciune fata de femei; viata plina de suferinte, lipsita de resurse. 

6 Decembrie: spirit vast, imaginativ; viata trudnica, dusa pe cai neproductive. 

7 Decembrie: exces de incredere in sine insusi; succes rapid dar efemer, facandu-te sa iei totul de la capat. 

8 Decembrie: independenta; lipsa de afectiune fata de camin; existenta semanata de ghinion, singuratate la finele vietii.

9 Decembrie: inteligenta; simt al masurii, viata calma a omului care nu prea se trece cu firea.

10 Decembrie: smecheria si imprudenta isi dau mana; reusita prin dibacie si sansa. 

11 Decembrie: dorinta de a se spijini pe aproaape, dificultati din cauza parintilor.

Al treilea decan: 12 Decembrie – 21 Decembrie

Fire: o intelepciune deosebita franeaza spontaneitatile innascute, egoismul le miscsoreaza adeseori sau le ocoleste.

Destin: viata nereustita pe plan intim; adeseori ea nu izbuteste pe planul social care dealtfel este harazit nativilor din Sagetator.

12 Decembrie: fire geloasa, nervoasa; camin incarcat.

13 Decembrie: fire isteata, smechera, vicleana; succes pe baza staruintelor amicale.

14 Decembrie: fire copilaroasa, atrasa mai mult de lucruri fara importanta; cariera mediocra.

15 Decembrie: fire navalnica, agresiva, viata intunecata de tot felul de pericole si dusmanii. 

16 Decembrie: tendinta catre placeri senzuale; unele satisfactii in viata, castigate amar. 

17 Decembrie: vointa de neclintit, perseverenta; reusita; scop atins. 

18 Decembrie: initiativa, secondata de multa judecata; succes durabil.

19 Decembrie: fire nelinistita; nervoasa; lipsita de incredere in sine. 

20 Decembrie: fire optimista, dar de un optimism bazat pe falsa judecata; neintelegeri dese cu anturajul. 

21 Decembrie: caracter serviaabil; viata placuta, inconjurata de prieteni sinceri.