-intelept-
-23 septembrie – Solstitiul de toamna-

Cu toate ca este mic si indesat, nu este lipsit de farmec. Poate fi de statura mica si bondoc, dar are ceva sculptural, la limita urateniei si frumusetii. Predispus la reumatism, iubeste soarele si sufera cand nu il are in apropiere. Maslinul e un intelept, un pacifist si un nonviolent. Detesta sa isi complice existenta. Vrea sa traiasca dupa gustul sau dar lasa si pe altii sa faca ce vor, fara sa intervina vreodata. Este discretia intruchipata in asa natura incat il poti crede indiferent, ceea ce nu este adevarat, chiar contrar. Puteti apela la el in caz de nevoie, nu veti fi dezamagiti.
Maslinul e cu surasul pe fata, indiferent de situatie, desigur ca se contoleaza dar si pentru ca el crede ca este inutil sa se framante. Este seninatatea personificata si contagioasa. Cu toate ca este profund, bun si milos, este un prea bun psiholog pentru a se lasa pacalit. Iubit, apreciat, stimat, el nu face nimic in scopul de a place. Il iei sau il lasi, el isi traieste viata. Foarte talentat, el are simtul justitiei inascut. Poate intelege orice, are darul de a se pune in locul altora. Cam prea mult. I se intampla uneori, in superba lui dezvoltare, sa uite sa se puna in propriul lui loc si isi pierde penele. Accepta totusi riscul cu luciditate. Prea putin gelos in dragoste, respecta libertatea paertenerului sau, chiar daca sufera. Poate face concesii care ii ranesc amorul propriu, in numele linistii sale. Si cu toate astea, nu este nici un slab, nici un resemnat. Poate fi filozof. Foarte inteligent, reflecteaza mult, ii place sa citeasca, se cultiva, se instruieste. Intotdeauna celebru in cercul sau, poate atinge chiar gloria.
Dupa moartea sa se vorbeste despre el, cu lacrimi in ochi. Are darul imortalitatii. De altfel, iubeste moartea si vorbeste despre ea cu placere. Fara indoiala aspira la linsitea eterna care este pentru el culoarea seninatatii. Arbore bun, maslinul aduce fericirea si pacea.